تلسکوپ فضایی جیمز وب که جانشین تلسکوپ فوقالعاده “هابل” خواهد بود و میتوان گفت که مهمترین ساخته دست بشر تا به امروز خواهد بود .
به گزارش بکپرس به نقل از nasa.gov، بالاخره انتظارها به پایان رسید و تلسکوپ فضایی جیمز وب زمین را به مقصد فضا ترک کرد. ناسا برای ساخت این سازه حدود ۱۰ میلیارد دلار هزینه کرده است.
اتلسکوپ فضایی جیمز وب پس از طی مسیر معین و باز شدن در مکان تعیین شده اطلاعات بسیار گسترده و جامعی را درباره حیات در سیارات دیگر به سیاره زمین ارسال خواهد کرد. حتی دادههایی در مورد منشا پیدایش کیهان نیز به زمین مخابره خواهد کرد.
تلسکوپ فضایی “جیمز وب” که با نامهای “وب” یا “JWST” نیز شناخته میشود، یک رصدخانه فضایی با قابلیت بالا است که برای ایجاد یک تحول انقلابی در زمینههای ستاره شناسی، از شکلگیری ستارهها و تکامل کهکشانها و رصد اولین کهکشانهای جهان گرفته تا ویژگیهای منظومههای سیارهای طراحی شده است.
با این حال، از آنجایی که “جیمز وب” پروژهای با پیچیدگی بیسابقه است، این ماموریت در مرحله راه اندازی و پرتاب با مشکل مواجه شد. آنچه در ابتدا به عنوان یک رصدخانه فضایی یک میلیارد دلاری در سال ۲۰۰۷ پیشنهاد شده بود، اکنون به پروژهای ۱۰ میلیارد دلاری تبدیل شد که سرانجام روز شنبه ۲۵ دسامبر سال ۲۰۲۱ مصادف با ۴ دی ۱۴۰۰ به فضا رفت.
اکنون سه دهه است که تلسکوپ فضایی نمادین “هابل” در حکم چشمان اخترشناسان به سوی دوردستِ کیهان بوده است و برای اخترشناسان نماهایی از کهکشانهای دوردست و ماده تاریک و جهان باستانی را فراهم کرده است. “هابل” همچنان به خوبی به اخترشناسان خدمت میکند، اما از زمان پرتاب آن در سال ۱۹۹۰ و آخرین بهروزرسانی آن در سال ۲۰۰۹، حوزههای نجوم و فناوری هر دو تکامل یافتهاند و با تغییرات چشمگیری مواجه شدهاند.
مطمئناً اکنون یک تلسکوپ فضایی بزرگتر و قدرتمندتر از “هابل” مورد نیاز است و این همان چیزی است که “جیمز وب” برای آن طراحی شده است. آینه این تلسکوپ جدید بیش از دو برابر آینه “هابل” است. برای بسیاری از اخترشناسان، امیدواری زیادی وجود دارد که “جیمز وب” دانش ما را در مورد کیهان برای سالهای طولانی در آینده گسترش دهد.
مقایسه با سایر تلسکوپها
تمایل به یک تلسکوپ مادونقرمز بزرگ به دههها قبل برمیگردد؛ در ایالاتمتحده آمریکا تلسکوپ مادونقرمز شاتل زمانی که شاتل فضایی در حال ساخت بود برنامهریزی شد و به عنوان پتانسیل نجوم مادونقرمز اذعان شد. در مقایسه با تلسکوپهای زمینی، رصدخانههای فضایی عاری از جذب جوی نور مادونقرمز بودند.
بااینحال، تلسکوپهای مادونقرمز یک نقطهضعف دارند – آنها باید بسیار سرد بمانند و هرچه طولموج مادونقرمز طولانیتر شود، باید سردتر بمانند. در غیر این صورت، گرمای پسزمینه دستگاه بهخودیخود ردیابها را تحتالشعاع قرار میدهد و باعث کور شدن آن میشود. برای غلبه بر این موضوع باید تلسکوپ را بسیار دقیق طراحی کرد، بهطور خاص میتوان تلسکوپ را داخل یک محفظه عایق حرارتی ذخیرهسازی برودتی با مادهای بسیار سرد، مانند هلیوم مایع، قرارداد. این بدان معناست که بیشتر تلسکوپهای مادونقرمز طول عمر محدودی متناسب با مادهٔ سردکننده آنها دارند، بهاندازه چند ماه، شاید حداکثر چند سال. از طریق طراحی فضاپیما میتوان دما را بهاندازه کافی پایین نگه داشت تا مشاهدات نزدیک مادونقرمز را بدون منبع خنککننده انجام داد، مانند مأموریتهای تلسکوپ فضایی اسپیتزر و کاوشگر نقشهبردار فروسرخ میدان وسیع. نمونه دیگر، ابزار NICMOS هابل است که با استفاده از بلوک یخ نیتروژن که پس از چند سال تخلیهشده بود، شروع به کار کرد، اما سپس به کریوکلر تبدیل شد که بهطور مداوم کار میکرد. جیمز وب طوری طراحیشدهاست که بتواند خودش را بدون وجود محفظه عایق حرارتی ذخیرهسازی برودتی، با استفاده از ترکیب سپر حرارتی و رادیاتور، سرد کند.
تأخیرها و افزایش هزینههای جیمز وب را میتوان با تلسکوپ هابل مقایسه کرد. وقتی پروژه هابل بهطور رسمی در سال ۱۹۷۲ شروع شد، پیشبینی میشد هزینه ساخت ۳۰۰ میلیون دلاری داشته باشد (یا ۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶)، اما زمانی که به فضا فرستاده شد، هزینهها چهار برابر شده بود. علاوه بر این، ابزارهای جدید و مأموریتهای سرویسدهی تا سال ۲۰۰۶ هزینه را به حداقل ۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ افزایش دادند.
دنیای متاورس قانع کننده نیست و Web3 جنبه بازاریابی فراتر از واقعیت دارد
در رسانه تخصصی شهر هوشمند و فناوریهای نوین بکپرس بخوانید
جیمز وب
تلسکوپ فضایی جیمز وب به نام شخصیتی به همین نام که دومین مدیر ناسا بود و از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۸ در این پست خدمت کرد، نامگذاری شده است. به گفته ناسا، اگرچه او معمولاً با برنامه “آپولو” که انسان را برای اولین بار پس از پایان دوره مسئولیتش به ماه فرستاد، شناخته میشود، اما او همچنین از برنامههای علمی دیگر در ناسا حمایت میکرد.
برنامه “پروژه رصدخانه” که در ابتدا “تلسکوپ فضایی نسل جدید” نام داشت، در سال ۲۰۰۲ به نام “جیمز وب” نامگذاری شد. با این حال، نام تلسکوپ جدید جنجال برانگیز شده است، چرا که سنت ناسا در نامگذاری ماموریتهای علمی معمولا استفاده از نام دانشمندان است، نه شخصیتهای مسئول و سیاسی. بنابراین ناسا در نامگذاری تلسکوپ “جیمز وب” سنت شکنی کرده است.
کسانی که به این نامگذاری اعتراض دارند، استدلال میکنند که “جیمز وب” قبل از پیوستن به ناسا، در دولت دست به اخراج برخی زده است و در زمان فعالیت به عنوان مدیر ناسا نیز یک تحلیلگر بودجه را به بهانههای واهی رفتار غیر اخلاقی اخراج کرده است.
با این حال، “بیل نلسون” مدیر فعلی ناسا در ماه سپتامبر تایید کرد که این نام روی تلسکوپ فضایی جدید ناسا باقی خواهد ماند. اگرچه ناسا اساساً از این تلسکوپ با نام “وب” یاد میکند یا بسیاری از ستاره شناسان آن را با نام اختصاری “JWST” صدا میزنند.
ویژگیهای تلسکوپ فضایی جیمز وب
تفجو وزنی معادل با نصف وزن هابل دارد اما مساحت آینه اصلی آن بیش از ۶ برابر آینه هابل است . تلسکوپ فضایی جیمز وب برای اخترشناسی مادونقرمز طراحی شده اما همچنین میتواند پرتوهای نارنجی و قرمز را نیز رصد کند.
تلسکوپهای زمینی باید از میان اتمسفر رصد کنند که بسیاری از امواج غیرقابل مشاهده میشوند. حتی در جاهایی که اتمسفر شفاف است بسیاری از ترکیبات شیمیایی مانند آب، دیاکسید کربن و متان که در جو زمین وجود دارند کار تجزیه و تحلیل را بسیار سخت میکنند. تلسکوپهای فضایی موجود مانند هابل نمیتوانند این دسته از امواج را مطالعه کنند، زیرا آینهها به اندازه کافی خنک نیستند (آینه هابل در حدود ۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری میشود).
تفجو در نزدیکی زمین و خورشید -در نقطه L2 لاگرانژی- حدود ۱٬۵۰۰٬۰۰۰ کیلومتری مدار زمین عمل میکند. برای مقایسه هابل در ۵۵۰ کیلومتری و ماه تقریباً در ۴۰۰هزار کیلومتری سطح زمین چرخش میکنند. این فاصله میتواند تعمیرات یا ارتقاء سختافزار تفجو پس از راهاندازی را عملاً غیرممکن کند. اشیاء در این فاصله میتوانند هماهنگ با زمین دور خورشید بچرخند که اجازه میدهد تلسکوپ در یک فاصله تقریباً ثابت از زمین باقی بماند و برای محافظت از گرما و نورِ خورشید و زمین از یک سپر خورشیدی استفاده کند. این باعث میشود که دمای فضاپیمای زیر ۲۲۰- درجه سانتیگراد نگه داشته شود که برای رصد امواج مادونقرمز مورد نیاز است. پیمانکار اصلی شرکت نورثروپ گرومن است.
معرفی کشورهای برتر در هوش مصنوعی