loader image

بیشتر بخوانید

خانه هوشمند چه ویژگی‌های دارد؟

ایده‌ی خانه هوشمند در دهه‌ی ۱۹۶۰ به واقعیت پیوست و  با پیشرفت تکنولوژی روز به روز توسعه یافت. به وسیله ی سیستم هوشمند، می‌توان دستگاه‌ها و لوازم خانگی و هر دستگاهی که از اینترنت استفاده می‌کند، می‌تواند به شبکه‌ی خانگی وصل شده و تحت فرمان شما باشد و شبکه اینترنت اشیا را ایجاد کند.

ویژگی خانه هوشمند چیست؟ در رسانه تخصصی شهر هوشمند و فناوری‌های نوین بک‌پرس بخوانید.

این دستگاه‌ه‌ها را می‌توان طوری به هم متصل کرد تا بتوانند با یکدیگر و با شما در ارتباط باشند، حتی اگر صدها کیلومتر با خانه فاصله داشته باشید. تمامی وسایل میتواند تحت فرمان شما باشد و این فرمان چه صوتی باشد، چه کنترل از راه دور یا فشار دادن دکمه‎‌ای در اپلیکیشن گوشی یا تبلت،‌ وسایل و تجیزات خانه به آن واکنش نشان می‌دهد.

اکثر وسایلی که به شبکه‌ی هوشمند خانگی متصل می‌شوند، به روشنایی، امنیت، سرگرمی و تنظیم دمای اتاق مربوط می‌شوند.  در حال حاضر، بیش از ۱۷۵ میلیون خانه هوشمند در دنیا وجود دارد و پیش‌بینی ‌شده است نرخ رشد مرکب سالانه‌ی این بازار از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ با رشد ۲۵ درصدی روبه‌رو شود.

خانه هوشمند در ابتدا با تصورات و تخیل شکل گرفت ولی با کمک اینترنت اشیا (IoT) به واقعیت پیوست. در بستر اینترنت اشیا، گجت و وسایل بسیاری به یکدیگر متصل شده‌اند و این مجموعه هر روز بزرگ‌تر و بهتر می‌شود. تمام وسایل الکترونیکی موجود در خانه می‌توانند در خدمت این انقلاب فناوری قرار بگیرند.

خانه هوشمند

تصور کنید تمام وسایل خانه می‌توانستند به اینترنت متصل شوند وبا هم ارتباط برقرار کنند،‌ به یکدیگر اطلاعات بفرستند و خواسته‌های شما را تنها با یک فرمان صوتی یا لمس دکمه‌ای در اپلیکیشن موبایل انجام دهند. این اینترنت اشیا (IoT) است که جزء کلیدی اتوماسیون خانه هوشمند به حساب می‌آید. اتوماسیون خانه، خودکار کردن قابلیت کنترل وسایل خانه تنها با فشار دادن یک دکمه یا فرمان صوتی است.

بیشتر بخوانید: خودروهای هوشمند خودران با دید «اشعه ایکس»

مفهوم «خانه هوشمند» برای توصیف خانه‌ای استفاده می‌شود که در آن تمام فعالیت‌های خودکار شده مربوط به روشنایی، لوازم خانگی، سیستم گرمایشی، تلویزیون، تهویه، سیستم‌های صوتی، تصویری و سرگرمی، کامپیوترها، دوربین‌ها و سیستم‌های امنیتی در ارتباط با یکدیگر قرار دارند و می‌توان آن‌ها را از یک مکان، خواه از داخل اتاقی در خانه یا از مکانی بسیار دور از خانه،‌ کنترل کرد.

سیستم هوشمند، مرکز فرماندهی یا همان مغز متفکر خانه است که تمام دستگاه‌ها را کنترل می‌کند و دستگاه هوشمند همان محصولی است که به سیستم گزارش می‌دهد؛ مثل لامپ‌های آمازون اکو یا فیلیپس هیو.

تاریخچه‌ی خانه هوشمند

برخی افراد شروع هوشمندسازی خانه را به محصولی به نام ECHO IV که در دهه‌ی ۱۹۶۰ تولید شد، مرتبط می‌دانند. ECHO IV اولین سیستم اتوماسیون خانگی بود که برای کارهای ساده‌ای مثل ذخیره فهرست خرید یا تنظیم دمای اتاق به کار می‌رفت. پس از آن درسال ۱۹۷۵ به سیستم X10 برمی‌خوریم که از طریق خطوط انتقال برق، می‌توانست بین چند دستگاه خانگی ارتباط برقرار کند، چراغ‌ها و لوازم خانگی را روشن یا خاموش کند یا کرکره‌ها را بالا بکشد.

امروزه برخی از محصولات الکترونیکی آن‌قدر راحت به سیستم هوشمند متصل می‌شوند که می‌توانید تنها با داشتن شبکه‌ی وای‌فای، خودتان این کار را به‌تنهایی انجام بدهید.

سیستم کنترل: این سیستم که مغز کل خانه است، اطلاعات را از طریق حسگرهای نصب شده دریافت می کند.الکسا از محبوب‌ترین سیستم‌های هوشمند هستند.این سیستم تعیین‌کننده‌ی برند محصولاتی است که قرار است به شبکه هوشمند متصل شوند و با سیستم و یکدیگر در ارتباط باشند؛ بنابراین انتخاب این سیستم برای خانه هوشمند در اولویت است.

موارد هوشمندسازی ساختمان

روشنایی و لوازم خانگی: در خانه هوشمند می‌توان به‌راحتی فشار دادن دکمه‌ای روی اپلیکیشن، چراغ‌های اتاق یا لوازم برقی را خاموش و روشن کرد یا نور چراغ‌ها را کم و زیاد کرد. بسیاری از سیستم‌های روشنایی میتوانند بدون نیاز به هاب مرکزی با اجزای دیگر در تعامل باشند. برای مثال لامپ‌های ساخت شرکت Cree یا TP-Link می‌توانند از طریق وای‌فای و برخی دیگر مانند لامپ‌های فیلیپس هیو می‌توانند از طریق بلوتوث گوشی هوشمند و بی‌نیاز از سیستم کنترل، کار کنند.

کنترل دمای اتاق: برای کنترل دمای اتاق، یک گیرنده  برای اتصال سیستم گرمایشی/خنک‌کننده ساختمان به سیستم کنترل نصب می‌شود. به کمک اپلیکیشن‌های نصب‌شده به روی گوشی هوشمند می‌توان دمای دلخواه را بر اساس ساعت‌های شبانه‌روز یا روزهای هفته تنظیم کرد.

امنیت: توسط این سیستم هنگام خطر دزدی یا آتش‌سوزی و سوانح دیگر،حسگرهایی که به در پارکینگ، سیستم‌های آتش‌نشانی و امنیتی متصل می‌شوند، در صورت بروز مشکل، بلافاصله به کاربر هشدار می‌دهند. این سیستم شامل ردیاب‌های حرکتی برای روشن کردن چراغ‌ها، هشدار ورود افراد غیرمجاز یا قفل کردن درهای مجهز به قفل‌‎های الکترونیکی است.

آبیاری: داشتن یک سیستم آبیاری هوشمند علاوه بر آسایش کاربر، از هدر رفتن آب جلوگیری می‌کند. حسگرهای هوشمند در این سیستم گیاهان حیاط یا باغ شما را آبیاری می‌کنند.

مزایای خانه هوشمند

1: راحتی و آسایش

2: دسترسی آسان تر و بدون محدودیت مکانی

3: مصرف بهینه‌ی انرژی

4: امنیت

5: بالا رفتن ارزش خانه

معایب خانه هوشمند

اگرچه خانه‌های هوشمند روش‌های مدرن امنیتی ارائه می‌دهند؛ اما در عین حال می‌توانند خود نگرانی امنیتی ایجاد کنند. طبق گزارش سال ۲۰۱۹ AVAST، از بین تمام خانه‌های هوشمند جهان، ۴۰٫۸ درصد حداقل یک دستگاه آسیب‌پذیر در برابر حملات سایبری متصل به سیستم کنترل داشته‌اند که امنیت کل خانه را به خطر انداخته بود.

از معایب دیگرسیستم هوشمند خانه مشکل در سیگنال وای‌فای ضعیف وتاثیر مخرب آن برکارکرد وسایل هوشمند و بالا بودن هزینه هوشمندسازی ساختمان است.

بهترین های خانه هوشمند

1: خانه هوشمند بیل گیتس در واشنگتن:

خانه بیل گیتس در واشنگتن، مجهز به پیشرفته‌ترین نوع تکنولوژی است. ساخت این خانه‌ی ۱۳۰ میلیون دلاری که با نام زانادو 2.0 (XANADU 2.0) شناخته می‌شود، ۷ سال طول کشید.

هر یک از ساکنان این خانه دارای میکروچیپی سنجاق‌شده به سینه است که در سراسر خانه توسط حسگرها کنترل می‌شود. به کمک این میکروچیپ‌ها، دما و روشنایی اتاق با ورود افراد به هر اتاق و مطابق با ترجیح آن‌ها تنظیم می‌شود. نمایشگرهای بزرگ تنها با لمس یک دکمه، تابلوهای نقاشی و تصاویر مورد علاقه‌ی فرد را نمایش می‌دهند. حتی اتاق‌های مهمان هم تمام این ویژگی‌های هوشمند را دارند. درخت مورد علاقه‌ی بیل گیتس هم به کامپیوتر متصل است و به محض اینکه مقدار رطوبت آن پایین بیاید، به‌طور خودکار آبیاری می‌شود.

موزه‌ی علم و صنعت در شیکاگو:

این خانه‌ی سه‌طبقه برای سکونت دو نفر طراحی شده است و به کمک دو تکنولوژی هوشمند و سبز، از جمله سیستم اتوماسیونی که مقدار مصرف انرژی خانه را کنترل می‌کند، یکی از بهترین خانه‌های هوشمند در دنیا است.

نورگیرها و کرکره‌ها در این ساختمان قابل تنظیم از راه دور هستند و سیستم‌های امنیتی و سرگرمی از طریق پیشرفته‌ترین پنل‌های لمسی کنترل می‌شوند. برای چمن زنی از ماشین های رباتیک استفاده می شود. آینه‌ی حمام این ساختمان اخبار و وضعیت آب‌و‌هوا را نیز نشان می‌دهد. پیشخوان آشپزخانه با قرار دادن دستگاه‌های الکترونیکی روی سطح آن، آن‌ها را شارژ می‌کند.

خانه هوشمند wired در لس آنجلس:

خانه‌ای که شرکتLIVINGHOME  برای مجله‌ی تکنولوژی Wired در لس آنجلس ساخته است،‌ یک سرور رسانه‌ی مرکزی از تمام گوشی‌های متصل، به‌روزرسانی‌هایی را به نمایشگرهای نصب‌شده در سراسر خانه می‌فرستد و یک سیستم اتوماسیون مرکزی تمام سیستم‌های روشنایی، گرمایشی، تهویه، سرگرمی و امنیتی را کنترل می‌کند.

آینده خانه هوشمند

در آینده‌ی خانه هوشمند می‌توان انتظار اتصال بهتری بین دستگاه‌های هوشمند را داشت. هاب‌های اتصال شخصی از جمله زیگ‌بی، Z-Wave، وای‌فای و بلوتوث به‌زودی بر بازار خانه هوشمند چیره خواهند شد. چشم‌ها به دیدن وسایل رباتیک بیشتری عادت خواهد کرد که با پیشرفت بشر در هوش مصنوعی، در کنار آشپزی و نظافت، می‌توانند برای افراد مسن و کم‌توان،‌ همراه و دستیارهای خوبی باشند.

این مدل خانه دستگاه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی خود را به کارآمدترین حالت ممکن با سیستم هوشمند هماهنگ می‌کند و داده‌ها به‌گونه‌ای کنار هم جمع‌آوری می‌شوند تا یادگیری ماشین بتواند تمامی فرایندها را به بهترین شکل بهینه‌سازی کند.

انتظار می رود در سال های آینده دستگاه‌های هوشمند،‌ هوشمندتر می‌شوند و سازندگان خانه هوشمند تمرکز خود را روی جمع‌آوری کمترین مقدار داده برای ارائه‌ی بیشترین خدمات به کاربران معطوف خواهند کرد.

طراحان خلاقی و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد.

دیدگاهتان را بنویسید