محققان استرالیایی موفق به ابداع فناوری جدیدی شدهاند که که به وسیله ی آن، خودروهای هوشمند خودران خودران میتوانند اطلاعات خود را با خودروهای دیگر به اشتراک بگذارند.
این فناوری ادراک جمعی “CP” نام دارد که به خودروها و وسایل نقلیه این امکان را میدهد که پشت موانع را ببینند و از تصادفات احتمالی جلوگیری کنند. استفاده از این فناوری مستلزم ایجاد و نصب واحدهای اشتراک گذاری اطلاعات “ایستگاههای ITS” مجهز به حسگرهایی مانند دوربینها و رادار در کنار جادهها است.
برای مثال خودروها از طریق این ایستگاهها آنچه را که در یک خیابان شلوغ میبینند اعم از عابران پیاده ای که در پشت ساختمانها پنهان هستند و دوچرخهسوارانی که پشت کامیونها و اتوبوسها قرار گرفته و دید نمیشوند با خودروهای دیگر به اشتراک بگذارند. تمامی این اشتراک گذاری اطلاعات از طریق اینترنت اشیا امروزه قابل اجرا است.
“برنامههای اپل برای هدست واقعیت ترکیبی با استخدام مدیر بخش ارتباطات واقعیت افزوده متا”
در رسانه تخصصی شهر هوشمند و فناوریهای نوین بکپرس بخوانید
استفاده خودروهای هوشمند خودران از هوش مصنوعی
این خودروهای هوشمند خودران از هوش مصنوعی (AI) استفاده میکنند که عابران پیاده را تشخیص میدهند و از این طریق تصمیم میگیرند که چه زمانی باید متوقف شوند و از تصادفات احتمالی جلوگیری کنند اما بحث ایمنی همواره یک چالش بزرگ برای خودروهای هوشمند خودران است چراکه برخی از خودروهای خودران در تلفات انسانی نقش داشته اند.
بنابراین این خودروهای هوشمند خودران زمانی میتوانند به طور گسترده و عمومی مورد استفاده قرار بگیرند که بتوان به آنها برای رانندگی ایمنتر از رانندگان انسانی اعتماد کرد و این مستلزم آموزش نحوه پاسخگویی به موقعیتهای منحصربهفرد همانند پاسخگویی یک انسان است.
استفاده خودروهای خودران از اشعه ایکس
این فناوری جدید همچنین به خودروهای هوشمند خودران دید «اشعه ایکس» می دهد و به آنها کمک کند عابران پیاده، دوچرخه سواران و سایر وسایل نقلیه را که ممکن است مبهم باشند و در حالت عادی دیده نشوند را شناسایی کند.
مهندسان و دانشمندانی که این فناوری را توسعه میدهند، گفتند: این فناوری نه تنها برای خودروهایی که به سیستم متصل هستند بلکه برای همه وسایل نقلیه دیگر که توسط انسان نیز هدایت میشود نیز، مفید است.
این پروژه استرالیایی با پشتیبانی شرکت نرم افزار حمل و نقل Cohda Wireless و دانشگاه سیدنی توسط iMOVE که یک مرکز تحقیقاتی با بودجه دولتی است، انجام میشود که یافتههای خود را در یک گزارش نهایی پس از سه سال تحقیق و توسعه منتشر کردهاند. استفاده عملی و توسعه ی از این فناوری اکنون توسط Cohda در جادههای عمومی در سیدنی در حال آزمایش است.
پروفسور ادواردو نبات در مرکز استرالیایی رباتیک صحرایی دانشگاه سیدنی گفت: «این سیستم هوشمند برای وسایل نقلیه شخصی و خودران است که امیدواریم کارایی و ایمنی حملونقل جادهای را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشد.»
دید اشعه ایکس نشان میدهد که چگونه یک وسیله خودرو هوشمند خودران میتواند توانایی یک خودروی معمولی که به وسیلهی انسان اداره میشود را بهبود بخشد.
فناوری خودروهای هوشمند خودران هنوز در حال آزمایش و ارتقا هستند برای مثال در زمینه ی تشخیص چهره های با پوست تیره در تاریکی.
پروفسور پل الکساندر، مدیر فنی Cohda Wireless، گفت که این فناوری جدید “پتانسیل افزایش ایمنی در سناریوهای خودروهای شخصی و خودران را دارد”.
پنج سطح رانندگی خودکار:
سطح 1 – مقدار کمی از کنترل توسط سیستم خودران خودرو انجام می شود برای مثال ترمز خودکار در صورت نزدیک شدن بیش از حد به خودروی دیگر.
سطح 2 – سیستم خودران خودرو می تواند سرعت و جهت ماشین را کنترل کند و به راننده اجازه دهد تا دست خود را به طور موقت از روی فرمان اتومبیل بردارد، اما راننده باید همیشه جاده را زیر نظر داشته باشد.
سطح 3 – در این سطح راننده دیگر مجبور نیست در برخی موارد خاص، همیشه سیستم را نظارت کند، اما در صورت درخواست سیستم خودران باید آماده باشد تا کنترل را بدست گیرد.
سطح 4 – سیستم خودران خودرو می تواند در تمام موقعیت ها مورد استفاده قرار بگیرد، اما ممکن است نتواند در همه شرایط آب و هوایی یا جاده ای ، اتومبیل را به صورت خودکار کنترل کند.
سطح 5 – سیستم خودران خودرو مطابق با تمام شرایط آب و هوایی، ترافیک و نور است و می تواند به هر کجا، در هر زمان با هر شرایطی بصورت خودران مورد استفاده قرار بگیرد.
نمونه اجرا شده از خودرو هوشمند خودران
سال گذشته، Oxbotica، یک شرکت نرم افزاری خودروهای خودران مستقر در آکسفورد، شش فورد موندئو خودران را در شهر راه اندازی کرد که هریک از این خودروها دارای دو دوربین، سه حسگر لیدار و دو سنسور رادار بودند. این تجهیزات توانایی مدیریت تمام موقعیتها را در اختیار خودروها قرار داده است.
در ژانویه سال جاری، فناوری جدید lankeeping تایید شده در مقررات سازمان ملل متحد در بریتانیا به اجرا درآمد.
وسایل نقلیه می توانند به یک سیستم حفظ خطوط خودکار (ALKS) مجهز شوند، که به حفظ حرکت خودر. راننده باید آماده باشد و بتواند کنترل رانندگی را در صورت درخواست خودرو از سر بگیرد. سازندگان خودرو به طور بالقوه باید صندلی های لرزان را نصب کنند تا به رانندگان هشدار دهند که چه زمانی باید کنترل خودرو را در دست بگیرند.
اتومبیلهای خودران اغلب از ترکیبی از دوربینهای دو بعدی معمولی و واحدهای «LiDAR» حسگر عمق برای تشخیص دنیای اطراف خود استفاده میکنند. برخی دیگر نیز از دوربین های نور مرئی استفاده می کنند که از جاده ها و خیابان ها عکس می گیرند.
خوردوهای خودران اپل:
در نوامبر سال گذشته، اپل جزئیات سیستم خودروی بدون راننده خود را فاش کرد که از لیزر برای تشخیص عابران پیاده و دوچرخه سواران از راه دور استفاده میکند. محققان اپل میگویند که تنها با دادههای LiDAR توانستهاند «نتایج بسیار دلگرمکننده» در تشخیص عابران پیاده و دوچرخهسواران به دست آورند. سایر خودروهای خودران عموماً به ترکیبی از دوربین ها، حسگرها و لیزرها متکی هستند.