loader image

بیشتر بخوانید

صفحه اصلی > زندگی هوشمند و شهر هوشمند : شهرهای هوشمند ، درگاه جهان آینده

شهرهای هوشمند ، درگاه جهان آینده

شهرها تأثیر عظیمی بر اقتصاد و توسعه اجتماعی ملل دارند و  پلتفرم‌های واقعی از سکونت‌گاه‌های زندگی انسانی‌اند؛ مکانی که شرکت‌ها به کسب‌وکار خود می‌پردازند و در آن خدمات بسیاری ارائه می‌شود. افزون بر این، شهرها مرکز اصلی مصرف منابع نیز به‌شمار می‌آیند. از این رو مدیریت شهری و ایجاد تعامل زنده میان شهروندان با دولت، ساختارها و خدمات شهری اهمیت فزاینده‌ای در دنیای امروز دارد و گسترش شهرهای هوشمند نقش حیاتی در توسعه پایدار ایفا می‌کند. در این مقاله به ضرورت‌ها و مختصات شهرهای هوشمند پرداخته‌ایم.

 در سال 1949 ، در راستای آگاهی­ بخشی و ترویجِ نقش برنامه­‌ریزی در ایجاد جوامع پایدار، سازمان ملل 8 نوامبر را به عنوان روز جهانی برنامه­‌ریزی شهری نام­گذاری کرد. در همان تاریخ، جمعیت روستایی بیش­تر از شهری بود. به هر حالی، از قرن 21 ام به عنوان قرن شهرها نام برده می­شود. با توجه به اطلاعات سازمان ملل در جولای 2007 جمعیت شهری از جمعیت روستای پیشی گرفته است.  به علاوه، این تناسب تا سال 2050 افزایش چشمگیری خواهد داشت. تمرکز 70 % جمعیت در شهرها و اکثر آن­ها جمعیتی بیش از 10 میلیون نفر خواهند داشت. تخمین زده می شود که 2025 چین به تنهایی 221 شهر با 10 میلیون شهروند خواهد داشت. در حال حاضر در اروپا 35 شهر این وضعیت را دارند.

شهرها تأثیر عظیمی بر اقتصاد و توسعه­ اجتماعی ملل دارند. آن­ها پلتفرم­‌های واقعی، از جایی که انسان در آن زندگی می­‌کند، هستند. مکانی که شرکت­‌ها به کسب و کار خود مشغول هستند و در آن خدمات بسیاری ارائه می‌شود. علاوه بر آن، آن­ها مرکز اصلی مصرف منابع نیز بشمار می­‌آیند. در حال حاضر، شهرها 75 % منابع و انرژی جهانی را مصرف و 80% گازهای گلخانه­‌ای را تولید می­‌کنند و 2% از  اراضی جهان را به خود اختصاص داده‌اند. به این دلایل، هر ساله به اهمیت روز جهانیِ برنامه­‌ریزیِ شهری افزوده و در حال حاضر در 30 کشور از 4 قاره جهان این روز جشن گرفته می‌شود.

بی هیچ شکی، این سیر تکاملی باعث تغییر بسیار مهمی در استقرار و مدیریت انواع زیرساخت در شهرها می­‌شود. از این رو، این حقیقت، توسعه محلی این موارد در سال­‌های آتی، را باید در سیاست­‌های عمومی در نظر گرفت.

سناریویی که در بالا بدان اشاره شده حاکی از افزایش نیاز محیط شهری به منابع و راندمان است و ادارات دولتی باید مدل­‌های مدیریت شهری خود را ارتقا دهند. برای تحقق این امر، بهره­‌جویی از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) یک ضرورت است. این امر با مفهموم شهرهای هوشمند شناخته می­‌شود که در حال حاضر با مفهومی به نام اینترنت اشیاء و در حال پیشروی است.

ما شهر هوشمند را به عنوان شهری که از فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده می‌کند، تعریف می­‌کنیم. در نتیجه زیرساخت­‌های حیاتی، اجزا و ارائه خدماتش بیش­تر از پیش به صورت تعاملی ( اینتراکتیو) هستند که در نتیجه آن شهروندان می­‌توانند آگاهی بیش­تری از آن­ها کسب کنند.

صرفه جویی در ارائه خدمات در قالب شهرهای هوشمند

در یک تعریف جامع‌تر، یک شهر را هنگامی  می­‌توان هوشمند در نظر گرفت که در یک دولت مشارکتی و با یک مدیریت محتاطانه، سرمایه­‌گذاری در منابع انسانی و مالی، و زیرساخت­‌های ارتباطی، به طور مشخص به توسعه اقتصاد پایدار و کیفیت بالاتر زندگی ترغیب کند.

شهر هوشمند خود یک پلتفرم دیجیتال خاص است که باعث پیشرفت اقتصاد، جامعه، محیط­‌ زیست و رفاه اجتماعی شهرها می‌­شود، و نیز حرکت به سمت رفتاری پایدار را در بین تمامی ذینفع­‌ها (کاربرها، شرکت­‌ها و ارادارت دولتی) تسهیل می‌­کند. همچنین منجر به افزایش بودجه عمومی، به خصوص جهت بهبود فرایند توسعه شهر و شهروندان می­‌شود. از طرف دیگر، الگو­های جدیدی از کسب و کار و در پی آن پلتفرم­‌های فوق­‌العاده‌­ای را برای ایجاد نوآوری در همان محیط را فراهم می‌آورد.

منابع ارزش یک شهر هوشمند

  • کاهش هزینه‌­های عمومی: هزینه‌های عمومی در تدارک و مدیریت خدمات عمومی کاهش می­‌یابد.
  • افزایش راندمان و کیفیت خدمات: این امکان را فراهم می­آورد که مدیریت منابع با راندمان بهتر انجام شود و کیفیت خدمات رشد و نمو پیدا کند.
  • حمایت در اتخاذ تصمیم: کمک و تسهیل در شناسایی نیازمندی­ها شهر و رویه های که برای خدمات جدید نیاز است.
  • ترویج نوآوری: پتلفرم ایده­آلی برای نوآوری ، پرورش کسب و کارهای جدید و در کل ترویج توسعه اجتماعی را فراهم می­آورد.
  • ارائه اطلاعات در زمان مقرر: با فراهم آوردن اطلاعاتی که در زمان مقرر در جریان قرار دارند، به صورت هم زمان هم‌آگاهی شهروندان را درباره محیط زیستی که در آن زندگی می­‌کنند را افزایش می‌دهد و هم شفافیت در مدیریت  ایجاد می‌­کند.

از زاویه دید توصیفی، شهری هوشمند است که شامل یک فضای شهری با زیرساخت‌­ها، شبکه­‌ها، پلتفرم‌­ها و شبکه­‌های هوشمند و میلیون‌­ها حسگر و محرک و حتی خود انسان­‌ها و موبایل‌­هایش می‌شود.  فضای که توانایی شنیدن و فهمیدن چیزی که در شهر اتفاق می­‌افتد را دارد و می­‌تواند تصمیم­‌های بهتری بگیرد، و اطلاعات و خدمات مناسبی را به شهروندان ارائه دهد. به علاوه، استفاده از روش­‌های آنالیز پیشرفته در زمان مقرر این اجازه را به شما می­ده تا نوعی از آگاهی و درک را درباره شهری که ارائه خدماتش بدون شک در حال توسعه است را ایجاد کنید.

در یک پروژه شهر هوشمند جهانی ابتکارات بسیار زیادی وجود دارد که محورهای که آن­ها به شرح زیر است:

  • جابه‌­جایی شهری: مدیریت ترافیک در زمان مقرر، مدیریت وسائط حمل و نقل شهری، مدیریت محل پارک ماشین، مدیریت ناوگان، مدیریت استفاده از دوچرخه، پرداخت عوارض، پشتیبانی از خودروهای الکتریکی، اپلیکیشن های لجستیک و ردیابی، خدمات به اشتراک گذاری ماشین.
  • راندمان انرژی و به صورت عمومی مدیریت پایدار منابع: شبکه انرژی هوشمند، مترینگ هوشمند، جمع آوری و بازیافت زباله شهری، مدیرت پارک های عمومی و باغ ها، اندازه گیری پارامترهای محیط­زیست و غیره.
  • مدیریت زیرساخت­‌های شهری: مدیریت ساختمان­‌های عمومی و اتوماسیون ساختمان، مدیریت زیرساخت های عمومی و امکانات شهری، گزارش تصادفات توسط شهروندان و غیره.
  • دولت مشارکتی و دولت الکترونیک
  • امنیت عمومی: مدیریت خدمات اورژانس عمومی و دفاع غیر نظامی، دوربین های مدار بسته و امنیت شهروندان، آشکار ساز و اطفاء حریق
  • سلامت: نظارت و ارائه خدمات درمانی از طریق تلویزیون، ارائه خدمات اجتماعی و مراقبت از راه دور، خدمات عمومی سلامت.
  • آموزش و فرهنگ: آموزش الکترونیک و دورکاری، توریسم الکترونیک و اطلاعات فرهنگی، بازرگانی الکترونیکی و غیره.
  • سیستم ترانزیت در بارسلونا نمونه ای از کاربرد آن در جابه‌­جایی است.

آینده شهرهای هوشمند

به هر حال، در هدف ایده­‌آل یک شهر هوشمند باید دید کلی از شهر وجود داشته باشد، که اجازه دهد تا خدمات بر اساس الویت گسترش یابند بدون نیازی به داشتن سیلوهای از اطلاعات که  آینده شهرهای هوشمند و خدمات­شان را به خطر بیاندازد.

بسیاری از این خدمات که در حال پیشبردن جهانِ دیجیتال آینده هستند نیاز به داشتن یک فضای اساسی برای استقرار در شهر هوشمند هستند. به هر حال برای تبادل اطلاعات در حوزه­های مختلف مدیریت شهری در زمان مقرر( یا نزدیک به زمان مقرر ) چیزی است که تنها می­تواند در غالب چهارچوب شهر هوشمند رخ دهد. این امر ارزش خاصی به آن می­دهد که از جهش کیفی در مسیر مدیریت شهرها، که در سال­های آینده ضروری خواهد بود.، حمایت کند

طراحان خلاقی و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد.

دیدگاهتان را بنویسید