[vc_row][vc_column][vc_column_text]طبق آمار اعلامشده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سالانه بیش از ۵/۵ میلیون نفر در سراسر جهان جان خود را درنتیجه آلودگی هوا از دست میدهند. اغلب این مرگومیرها به خاطر قرار گرفتن شهروندان در معرض ذرات آلایندهای است که در شهرهای بزرگ از خودروها، کارخانهها، نیروگاههای تولید برق و دیگر آلایندهها در هوا منتشر میگردد. به همینمنظور، راهحل محیط زیست هوشمند از دو جنبه اندازهگیری محیطی و بازیافت زباله مورد بررسی قرار میگیرد.
اندازهگیری محیطی
به گزارش BACpress ، در واکنش به اثرات مخرب و فزاینده آلودگی هوا، در بسیاری از شهرهای هوشمند جهان تلاش میشود تا شاخصهای کیفیت هوا را با استفاده از سنسورهای IoT-based بهطور پیوسته اندازهگیری کنند. بهطورکلی، بهکارگیری دو مدل سنسور پایش کیفیت هوا در کنار تلفن هوشمند شهروندان امکانپذیر است که در ادامه به توضیح هریک از آنها پرداخته میشود.
نصب سنسورهای ثابت پایش کیفیت هوا
بسیاری از سنسورهای موجود برای پایش کیفیت هوا دارای قابلیت نصب شدن در زیرساختهای شهری هستند. این سنسورها، بهمنظور اندازهگیری میزان برخی از آلایندههای موجود در هوا مانند دیاکسید کربن، دیاکسید نیتروژن، ازن و ذرات دیگر نصب میشوند. همچنین دمای هوا و میزان تشعشعات ماورای بنفش را نیز میسنجند. دیتای جمعآوریشده به مسئولین کمک خواهد کرد تا اقدامات پیشگیرانه را قبل از بحرانی شدن کیفیت هوا انجام دهند. همچنین این دیتا میتواند از طریق پورتال شهروندی در اختیار عموم ساکنین آن قرار گیرد تا از تردد در مناطق آلوده خودداری نمایند.
سنسورهای متحرک
برخلاف سنسورهایی که بهطور ثابت بر روی زیرساختهای شهری مانند تاور روشنایی یا مبلمان شهری نصب میشوند، برخی دیگر از سنسورها طوری طراحی شدهاند که قابلیت نصب بر روی اجسام متحرک مانند وسایل نقلیه عمومی و دوچرخه را داشته باشند. این سنسورها، علاوه بر چیپهایی که آلایندههای هوا را اندازهگیری میکنند مجهز به GPS نیز هستند تا مکان دیتای ارسالی مشخص باشد.

شهر هوشمند، محیط زیست هوشمند
مدیریت زباله
پیشبینیهای جهانی حاکی از آن است که مجموع حجم زباله تولیدشده در سطح جهان تا سال ۲۰۲۰ تا پنجاهدرصد نسبت به وضعیت فعلی افزایش خواهد داشت. در چنین شرایطی، بهکارگیری فنّاوریهای نوین در راهکارهای مدیریت هوشمند و یکپارچه پسماند بهجای استفاده از نیروی انسانی، خودروهای سنگین دیزلی و زمینهای پهناور جهت دفن زباله، اجتنابناپذیر به نظر میرسد.
مدیریت هوشمند پسماند در سه سطح مختلف موردبررسی قرار میگیرد. در سطح اول، شیوههای جمعآوری هوشمند زباله، در سطح دوم روشهای نوین بازیافت زباله و در سطح سوم، روشهای شناسایی متخلفان در حوزه تولید و انتشار زباله در مکانهای دارای حساسیت معرفی میگردند.
جمعآوری هوشمند زباله
یکی از مشکلات عمده در امر جمعآوری زبالهها، زودتر پر شدن برخی از سطلهای زباله در سطح شهر نسبت به برخی دیگر است. طبق برنامه، خودروهای جمعآوری زباله در ساعتهای معینی به محل سطلهای زباله مراجعه میکنند، اما ممکن است که ظرفیت برخی از آنها ساعتها پیش از زمان مشخصشده پر شده باشد و برخی دیگر هنوز خالی مانده باشند. خیلی از افراد تجربه نامطلوب ترافیکهایی را که بهواسطه خودروهای جمعآوری پسماند در خیابانها ایجاد شده است را داشتهاند، درحالیکه شاید اصلاً نیازی به تردد آنها برای جمعآوری پسماند در بسیاری از خیابانها و مکانهای دیگر نباشد اگر سطلهای زباله نیمهپُر یا حتی خالی باشند.
در این صورت، تردد بیجای خودروهای جمعآوری زباله نهتنها منجر به مصرف سوخت بیشتر و از بین رفتن زمان برای نیروی انسانی میشود، بلکه معضل بزرگتری که همان ترافیک متراکم است را ایجاد میکند.
حال اگر یک اپراتور قادر باشد تا میزان پُر بودن هر سطل زباله، تغییرات فیزیکی مرتبط مانند جابهجایی آن و وضعیت ترافیک در آن منطقه را مانیتور کند، وظیفه مدیریت ناوگان جمعآوری زباله سهلوآسان میگردد. در این صورت، فقط برای خالیکردن سطلهایی مراجعه میشود که بیش از ۹۰ درصد از ظرفیت آنها پُر شده است. همین امر، منجر به کاهش ترافیک در سطح شهر و بسیاری از مزیتهای جانبی میشود.
این امر با نصب سنسورهای IoT-based در سطلهای زباله و ارسال اطلاعاتی از قبیل دمای داخل سطل، میزان پُر بودن آن و جابهجایی فیزیکی به اپراتور میسر خواهد شد. بهعلاوه، این سنسورها توانایی پیشبینی زمان تقریبی پر شدن ظرفیت سطلهای زباله را نیز دارند.
همچنین، عملیات مانیتورینگ و تشخیص سطلهای زباله پُر و ارسال ناوگان جمعآوری با توجه به وضعیت ترافیک محلی که سطل آشغال در آنجا قرار دارد بدون نیاز به حضور اپراتور و بهصورت خودکار امکانپذیر است.
بازیافت زباله
احداث نیروگاههای تولید برق در کنار کورههای زبالهسوزی که انرژی آن از سوزاندن زباله حاصل میشود منجر به بازیافت هرچه بهتر زباله خواهد شد.
شناسایی متخلفان
در سالهای اخیر، واردکردن زبالههای مضرتر به چرخه طبیعت افزایش یافته است، که این امر گاهی توسط برخی از افراد یا شرکتها و کارخانههای سودجو صورت میپذیرد. از آنجاکه محل جمعآوری و بعضاً دفن زبالهها معین است، بهراحتی میتوان با کنترل مسیرهای منتهی به آنها از طریق سیستمهای امنیتی نظیر دوربینهای پلاک خوان معروف به ANPR و دوربینهای مداربسته که به سیستم کنترل ترافیک متصل هستند، هویت افراد متردد به سایتهای بازیافت را بررسی کرده و خودروهای غیرمجاز را تشخیص داد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ult_ihover][/ult_ihover][/vc_column][/vc_row]