[vc_row][vc_column][vc_column_text]امروزه ما خود را در میان هزاران نفر که در حال نقل وانتقال سریع در فرودگاه ها هستند گم میکنیم، جایی که گاهی سرعت و بهره وری، هزینه اثربخشی و تمهیدات امنیتی برای حفاظت از مسافران موجب میشود راحتی و خدمات شخصی به مسافران از یاد برود. شخصی سازی خدمات هوایی مسئله مهمی است که باید در طراحی فرودگاه هوشمند آینده درنظر گرفته شود.
هدف: سفری راحت و بدون دردسر
به گزارش BACpress ، ترمینال فرودگاه گونه نامتعارفی از ساختمان است که اغلب به شکل نمادین طراحی میشود، اما معمولاً هیچ مسافری آن را برای تجربه و لذت انتخاب نمی کند. در عوض، در درجه اول، بیشتر برای تسهیل انتقال کارآمد مسافران ایفای نقش میکند. تنوع مسیرهای مسافرتی منجر به پیچیدگی ساختار فرم و سیستمهای فرودگاهی میشود. در این محیط پیچیده، در جایگاه مسافران می خواهیم سفری راحت، بدون دردسر و نگرانی داشته باشیم، سفری که هدف ما را در رسیدن به موقع و راحت تا مقصد نهایی تأمین کند. فرآیند بهره وری بیشتر و کاهش استرس برای صاحبان فرودگاه ها در تأمین رضایت مشتریان و افزایش بازده تجاری هزینه بر است.
فرآیندهای جدید فناوریهای خودکار برای سفر، مانند تحویل سلف سرویس بار که اخیراً شرکت ایزیجت (easyJet) در ترمینال شمالی فرودگاه گَتویک (Gatwick) لندن به کار گرفته است، در حال حاضر بدین معنی است که افراد زمان کمتری را، با تمرکز بر تجربه مسافرتی خود به سمت سالن خروجی فرودگاه، صرف میکنند. فرآیندهایی مانند غربالگری امنیتی کارآمدتر میشوند و زمان کمتری میگیرند. میتوانیم انتظار داشته باشیم که مسافران بیشتری در زمانی کمتر به سالنهای خروجی برسند، که فرصتهایی بیشتر برای خدمات و تجربه خلق میکنند.
این افزایش خودکارسازی فرآیندها همراه با قابلیتهای جدید در فناوریهای دیجیتال همچنین شخصیسازی واقعی را در سفر مسافران امکانپذیر میکند. فرصتی که این مسئله ایجاد میکند ساخت عصر سفرهای هوایی گسترده است که بار دیگر احساس تجربه شخصی را برمیانگیزاند.

فرودگاهGatwick لندن
برای بهبود سفر مسافران از لحاظ فیزیکی و دیجیتالی، Atkins اخیراً در طراحی بزرگترین مرکز خدمات چکاین (check-in) سلف سرویس در ترمینال شمالی Gatwick در ایزیجت با 48 باجه تحویل بار، و بازسازی و ارتقاء امنیت نسل دوم شرکت داشت.
شخصیسازی و خدمات فردی
ما در حال حاضر با استفاده از دادههای بیومتریک برای انتقال هریک از مسافران آشناییم -چه درباره مدیریت مسافران داخلی و بینالمللی درون سالن خروجی و چه برای کاهش صف ورودی مسافران. توسعه تصویربرداری باکیفیت زیاد و نیز پردازش قویتر دادهها، انتخاب و شناسایی چهرههای افراد را لا به لای جمعیت ممکن میکند و فرصتهای جدیدی را برای مدیریت یا پردازش امنیتی فراهم میآورد. به موازات این امر، تجزیه و تحلیل مفصّل دادهها فرصتی را برای ایجاد بینش جامعی از افراد درباره اولویت های آنها، عادات و علاقه هایشان فراهم میکند.
پس به ما اجازه میدهد تا بهشکل واقعی، سفر را برای مسافران از راه شناخت و پاسخ مناسب نیازهای خاصشان شخصی کنیم. اما به عنوان مسافر، آیا ما خدماتی راحتتر و شخصیتر را در قبال به اشتراک گذاری اطلاعات شخصیمان میخواهیم یا احتمالاً این پیشرفتهای فناوری را به خاطر حفاظت از حریم خصوصی و داده های شخصی رد میکنیم؟ با نگاهی به هریک از مزایای بالقوه امنیت و راحتی که سفر شخصی سازی شده در اختیار ما قرار میدهد، شاید بتوان به تعادل مناسب رسید.

بلیط طلایی برای سفری هوشمند
مسافران سفر خود را در خانه برنامهریزی خواهند کرد و بلیت را تا مقصد نهایی به شکل آنلاین خواهند خرید. آنها میتوانند زمان انتظار خود را در فرودگاه برنامهریزی کنند، کوپنهای تخفیف و پیشنهادات ویژه رستورانها و فروشگاههای دلخواهشان را دریافت کنند و تصمیم بگیرند کِی و کجا چمدانشان را تحویل دهند یا تحویل بگیرند.
مسافران در فرودگاه حرکت خواهند کرد. مسیریابی شخصی سازی شده آنها را در مسیر ترمینال راهنمایی و زمان بندی دقیقی را به آنان ارائه میکند. صف بندی برای امور امنیتی و مهاجرت از راه به کارگیری سیستمهای پیشبینی واقعی جریان حرکت مسافران کاهش مییابد. بررسیهای امنیتی با استفاده از سیستم تشخیص چهره و اسکن بار متحرک مسافران با ریسک امنیتی زیاد، امکان عبور سریعتر را برای بیشتر مسافران فراهم میکند و مزاحمت کمتری ایجاد میشود.
فرودگاه بینالمللی ملک عبدالعزیز؛نمونه ای از فرودگاه هوشمند
دادههای زمانی واقعی از سیستم حمل و نقل، اجازه خواهد داد تا برنامههای پرواز با توجه به تأخیرهای سفر با حرکت مسافران به فرودگاه هماهنگ شوند، مثل قطار برای تأخیریها. مسافران همچنین دارای گزینههای مسافرتی خودکار (مانند ماشینهای بدون راننده و مسیرهای ترابری) هستند که گزینههایی آسان و مطمئن ارائه میدهند تا نیاز به پارک خودروی شخصی را در فرودگاه برطرف کنند.
گروه طراحی مشارکتی Atkins و تیم IT در طراحی فرودگاه ملک عبدالعزیز، در شهر جده عربستان، با هدف یکپارچه سازی طراحی و فناوری اطلاعات با یکدیگر مشارکت داشتند تا انتظارات مسافران را برطرف کنند. این پروژه هم اکنون در مرحله پیشرفته ساخت وساز است.
امکانات و عملیات پیشرفته فرودگاه هوشمند
مدیریت مالی دیجیتال و به اشتراک گذاری اطلاعات گسترده آن بین اپراتورهای فرودگاه، خطوط هوایی و سازمانهای پشتیبانی دقت پرواز را بهبود میبخشد و امکانات فرودگاه را در نظمی عالی نگه میدارد که منجر به، به کارگیری مناسب منابع و به تبع آن رسیدگی به مسافران در هر زمان میشود. این کار آسایش و سفر بدون نگرانی و استرس را در پی دارد. شاید یکی از گامهای آتی در راستای سفر به آینده، که Atkins در همکاری با مشتریان در پی آن است، «سفر تک نشان» باشد.
به جای مدارک متعدد مورد نیاز فرودگاه، خطوط هوایی و مسئولین کنترل مرزی یک شناسه منحصر به فرد، مانند شناسهای بیومتریک، را میتوانند برای کلیه تعاملات ضروری در هر مرحله از سفر به کار گیرند. با درنظرگرفتن این امر که رعایت حریم خصوصی و حفاظت از اطلاعات از الزامات است، این فناوری ساده میتواند سازوکار ترمینال را پشتیبانی کند و مدیریت فرودگاه را در ردیابی و نظارت بر رفتار مسافران و همچنین پیش بینی نیازهای منابع در بالاترین سطح آن یاری رساند. افزون بر این، می تواند هم به فرودگاه و هم به مدیریت خط هوایی اجازه دهد تا پیامهای شخصی را به مسافران برسانند که توأمان زمان خروج و درآمد خرده فروشان فرودگاه را افزایش میدهد.

یکپارچهسازی با دنیای فیزیکی
البته، این فناوریها و فرآیندهای جدید باید به طور مؤثر در بستر یک ساختمان پیچیده اجرا شود. استفاده درست از فناوری ممکن است فرآیندهای ما را بهبود بخشد، اما هرگز نمیتواند به طور کامل زیانهای ناشی از طراحی نامناسب ترمینال فرودگاه را جبران کند. قوانین مربوط به فضا و ترکیب تجهیزات ممکن است تغییر کند ولی بنیان مناسب در طراحی تعاملی باقی خواهد ماند. از جمله:
ظرفیت پردازش مناسب برای از بین بردن صفوف، ایمنی و امنیت نفوذناپذیر، سادگی و وضوح سازمان، مسیریابی آسان با پشتیبانی اطلاعات به روزشده، فواصل پیادهروی کوتاه با کمک تجهیزات مکانیکی در صورت لزوم، فضاهای طراحی شده باکیفیت که با احتیاط نگهداری میشوند. امکانات همچنان نیازمند این است که با رشد و تغییر در ذهن طراحی شود و با انعطاف در جانمایی فضایی به عنوان تغییر در فرآیندها همراه باشد.
درحالیکه چکاین (check-in) خارج از محل و آنلاین، برای مثال، بخشی از فشار وارد بر محل اجتماع برای خروج را کاهش میدهد، باید در نظر داشته باشیم که در این محیط جدید شخصی شده و هیجان انگیز، همواره مشتریانی خواهند بود که نیاز و خواسته شان از خدمات ارائه شده بیشتر است.
تفکر و یکپارچهسازی
برای به دست آوردن فرصتهای ارائه شده با کمک این فناوری ها و فرآیندهای جدید، معمار، برنامه ریز، مهندس و متخصصین فناوری به همکاری بیشتری برای ارائه یک تجربه یکپارچه نیاز دارند، تجربهای کاملاً تجمیع شده که در آن دنیای مجازی تکمیل و تجربه واقعی مسافر تقویت شود. باید مرزهای سنتی را از بین ببریم و یک محیط پویا ایجاد کنیم تا در آن نوآوری و یادگیری مشترک میسر شود. نتیجه روشن است: ما در یک جهان متصل سفر میکنیم و لذت خدمات شخصیسازی شده را به خوبی درک میکنیم.
شهرهای هوایی هوشمند آینده
تصور کنید در یک قطار راحت به فرودگاه نزدیک می شوید. شما قبلاً بار خود را در ایستگاه راه آهن در مرکز شهر کنترل کرده اید و دیگر لازم نیست به آن فکر کنید. میدانید که قطار به موقع وارد میشود و در 95 دقیقه آینده سوار میشوید. همکار شما که با ماشین سفر میکند، فضای پارکینگ موجود را از قبل بررسی کرده و از امکان انحصاری ویژه کارکنان استفاده کرده است. فرودگاه هوشمند آینده به طور کامل قدرت فناوریهای جدید، از جمله سنسورها، پردازنده ها، برنامه های تلفن همراه و تجزیه و تحلیل رفتاری را به کار خواهد گرفت.
کلید آن؛ فرآیند یکپارچه سازی گسترده بین امکانات شرکتهای هوایی، خردهفروشان، رستورانها، کافهها و پارکینگها است. در این مدل، فرودگاه هوشمند میتوانند خدمات فروش متقابل و بیشتری به مسافران عرضه کند. این دیدگاهی رایج در صنعت هوانوردی است که درآمد غیرهوایی از پارکینگ، خردهفروشی، املاک و مستغلات، تبلیغات، رستورانها، کافهها و سایر مؤسسات مزبور در سالهای آینده بیشتر خواهد شد. فرودگاهها (همانطور که همه ما میدانیم) به احتمال زیاد با شهرهای فرودگاهی آینده (aerotropolis) جایگزین خواهند شد.
شهر هوشمند بدون فرودگاه هوشمند بی معناست و فرودگاه هوشمند نیز به شهرهوشمند نیاز دارند. به همین دلیل است که تجمیع و یکپارچه سازی آن با محیط اطراف شهری و ارتباطات صحیح با قوانین حمل ونقل و تجارت محلی بسیار مهم است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ult_ihover][/ult_ihover][/vc_column][/vc_row]
سلام و ممنونم از مطلب خوب و سودمندتون. در تمام مدتی که مطلب رو مطالعه می کردم به این فکر می کردم که فرودگاه های و کلا سیستم حمل و نقل ما تا چه اندازه هوشمند است؟ نتیجه اش فقط خرید اینترنتی بلیط شد، به یا پروازی افتادم که نوروز 96 سه بار از شیراز به ابادان رفت اما به دلیلی بارندگی شدید امکان نشستن نداشت، به اون یک ساعتی که توی هواپیما منتظر بودیم و در هواپیما بسته بود و امکان اینکه پیاده بشیم را نداشتیم. یا به تاخیرهای چند ساعته پرواز، به خرابی های ناگهانی هواپیما … به نظرم مهمترین کاری که باید در عرصه حمل و نقل انجام بشه همین هوشمند سازی فرودگاه هاست.
ممنونم ازتون پاینده باشید