هایپرلوپ یک روش حمل و نقل زمینی نوآورانه است که در آن مسافرین و محمولهها بر روی محفظههای شناوری که در درون تیوبهایی با فشار پایین جای گرفتهاند، در بالا یا پایین سطح زمین و با سرعتی بیش از 1125 کیلومتر در ساعت جابجا میشوند که روشی جذاب در حمل و نقل و صنعت گردشگری هوشمند است.
آنچه که در هایپرلوپ نوآورانه است ایده حمل و نقل در خلاء میباشد؛ غلافهای حامل مسافر، از درون تیوبها یا تونلهایی میگذرند که بخش اعظم هوای درون آنها تخلیه شده است تا از اصطکاک میان غلاف و هوا کاسته شود، و همین باعث میشود که سرعت حرکت غلاف به مقادیر بیسابقهای برسد.
موضوع دیگر آن است که غلافها چنان طراحی شدهاند که بر روی اسکیهای هوایی شناور باشند (این درست همان ایدهای است که در هاکی هوایی رومیزی پیاده شده است) و یا برای کاهش اصطکاک از تعلیق مغناطیسی استفاده کنند.
کریس دولیک میگوید: «به لحاظ فناوری نمیتوان هایپرلوپ را ایده جدیدی دانست چون دیرزمانی است که با ایده حمل و نقل در خلاء آشنا هستیم». دولیک، مهندس خبره در حوزه حمل و نقل ریلی که با شرکت خدمات مشاورهای Mott MacDonald همکاری دارد، شرکتی که در پروژههای مترو لندن و پایانه 5 فرودگاه Heathrow مشارکت داشته است.
دولیک از کار ایزامبارد کینگدوم برونل یاد میکند، یک مهندس پیشرو انگلیسی که بنا بر گزارشی که CNN از زندگی و فعالیتهای وی پخش کرد در اواخر دهه 1800 آزمایشاتی را برای جابجایی کالسکهها با استفاده از هوای فشرده به انجام رساند.
بیش از یک قرن پس از برونل، الوم ماسک کارآفرین که با شرکت خودروساز تسلا و شرکت تولیدکننده سفینههای فضایی، SpaceX ، انقلابی در حمل و نقل زمینی و فضایی به راه انداخته است، بار دیگر در سال 2013 ایده آیندهنگرانه هایپرلوپ را به مرکز توجه آورده و آن را «تقارنی میان کنکورد، ریلگان ، هاکی هوایی رومیزی» معرفی کرد.
الون ماسک در مقالهای در Hyperloop Alpha ، ضمن توضیح طرز کار و هزینههای احتمالی یک سیستم مدرن مینویسد: «اینکه بدیلی برای پرواز یا رانندگی داشته باشیم عالی است، اما البته به این شرط که بهتر از پرواز یا رانندگی باشد».
از نظر ماسک حمل و نقل با هایپرلوپ ایمنتر، سریعتر، کمهزینهتر، راحتتر، تاثیرناپذیر از شرایط آب و هوایی، و سازگار با محیط زیست است؛ انرژی مورد نیاز برای جابجایی را خودش تهیه میکند، در مقابل زمینلرزه ایمن است و مختلکننده محیط اطراف نیست.

هایپرلوپ در گردشگری هوشمند
وضعیت کنونی
توسعه فناوریهای هایپرلوپ را کسانی چون ماسک و شرکتهای فناوری حمل و نقل نظیر Virgin Hyperloop One و Hyperloop Transportations Technology به پیش میبرند.
ریان کلی، سخنگوی بازاریابی شرکت Virgin Hyperloop One به CNBC گفته است: «فاصله ما با تحقق هایپرلوپ نه چند دهه، بلکه چند سال است».
هرچند هنوز هیچ سیستم تجاری قابل استفاده برای عموم ایجاد نشده است، نشریه فوربس، از ریان کلی اینگونه نقل کرده است که هایپرلوپ تا سال 2030 کاملا عملیاتی خواهد شد و طی این مدت نیز گواهیهای لازم را کسب خواهد کرد و ویژگی جذابی در صنعت گردشگری هوشمند خواهد بود.
به گزارش فوربس، شرکت Virgin Hyperloop One که دفاتر مرکزی آن در لوس آنجلس واقعند، پروژههایی در بمبئی، دوبی و نقاط مختلف آمریکا، و یک مسیر آزمایشی در لاس وگاس دارد. رقبای این شرکت، Hyperloop TT، DGWHyperloop، rloop، TransPod، و The Boring Company هستند که همگی برای ساخت نخستین هایپرلوپ جهان در حال رقابتند.
اخیرا مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، Hyperloop Language را به عنوان بخشی از «قانون پیشروی» (Moving Forward Act) به تصویب رسانده است، که صنعت هایپرلوپ را با سرعت زیادی در قلمرو ایالات متحده آمریکا به پیش میراند.
سِر ریچارد برانسون، بنیانگذار Virgin Group میگوید: «پشتیبانان هایپرلوپ از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه را به خاطر رویکرد جسورانه و فعالانهشان به فناوریهای پیشرفته تحسین میکنیم، منجمله به خاطر مواد قانونی نوآورانهای که حامی بخش حمل و نقل آمریکا در قرن بیست و یکم و قرنهای آتی خواهد بود».
DP World نیز که یک شرکت مستقر در دوبی و تامینکننده جهانی لجستیک زنجیره عرضه سر-به-سر و بزرگترین سرمایهگذار در شرکت Virgin Hyperloop است، از تصمیمات اخیر در مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا تعریف و تمجید کرده است.
در عین حال، به گزارش Gulf News، انتظار میرود که شورای «فناوریهای حمل و نقلی غیر-سنتی و نوظهور» (NETT) طی شش ماه آتی با صدور رهنمودهایی به شکلگیری یک چهارچوب مقرراتی روشن برای این صنعت یاری رساند.
هرچند هنوز چالشهای بسیاری در زمینههای مقررات، فناوری و اقتصاد پیش روی هایپرلوپ قرار دارد، پیادهسازی تجاری آن تغییرات چشمگیری را در صنعت حمل و نقل باعث خواهد شد.
دوین لیدل، کارشناسی ارشد آیندهنگری در شرکت طراحی Teague (مستقر در سیاتل)، میگوید: «احساس من این است که هایپرلوپ حتما عملی خواهد شد. به مشکلات ترافیکی در حال ظهور در بزرگترین شهرهای ایالات متحذه آمریکا فکر کنید.
افتضاح است. ما به سیست جدیدی مثل هایپرلوپ احتیاج داریم چون سیستمهای کنونیمان افتضاحاند. هایپرلوپ راهکار بهتری است. برخی جنبههای عالی حمل و نقل ریلی را در هایپرلوپ نیز داریم، مثلا دسترسی آن به مرکز شهر؛ و در عین حال سرعت جابجایی در هایپرلوپ با سفر هوایی قابل قیاس است».
در CNBC آمده است که به هم متصل شدن شهرها بواسطه هایپرلوپ شاید در زمان سفر آدمها و دلایل سفر نیز تاثیرگذار باشد. کار کردن در یک شهر و زندگی در شهری دیگر آسانتر از قبل میشود. یا حتی میتوان برای صرف شام، تماشای یک فیلم یا مسابقه ورزشی یا بازدید از یک موزه و تماشای یک نمایش از شهری به شهر دیگر سفر کرد و در نتیجه باعث تشکیل یک صنعت گردشگری هوشمند خواهد شد.