اینترنت اشیا تبدیل به حلقه ارتباطی میان تمام اشیا موجود در خانه شده است. پیدایش اینترنت اشیا منجر به رشد سریع کنترل اتاق و روشنایی شده است. از سالهای دور، استفاده از این نوع از کنترل در مدیریت حرفهای فضای ساختمان متداول بوده و امروزه نقش آن در خانه هوشمند و اتوماسیون خانگی رشد چشمگیری دارد. بهگونهای که یکی از اصلیترین حوزههای سرمایهگذاری در صنعت اینترنت اشیا تا سال ۲۰۲۱ خواهد بود، اما هجوم اینترنت اشیا به خانه ها تا کجا آغاز خواهد شد. با بک پرس همراه شوید.
هجوم اینترنت اشیا به خانه ها در آینده نزدیک

ژان کومینی کارشناس اینترنت اشیا و مدیریت ساختمان و مسئول نشان L&RC (کنترل اتاق و روشنایی) در پروژه awardedEcoXper، معتقد است که حوزه اصلی اینترنت اشیا، در کنترل فضای داخلی و روشنایی، اپلیکیشنهای اینترنت اشیا در اتوماسیون خانگی است. او معتقد است در اغلب موارد نه تنها ابزار موقت و تا حدی راهکارهای ساده برای کنترل اتاق و روشنایی، بلکه در مقیاس کوچکتر سیستمهای مدیریت ساختمان را نیز در بر میگیرد. کومینی حرکت به سمت بینهایت اپلیکشن را در زمینه اتوماسیون خانگی و هجوم اینترنت اشیا به خانه ها را در مدت زمان کوتاه پیشبینی میکند. به باور او، هجوم اینترنت اشیا به خانه ها قواعد بازی را به آسانی تغییر خواهد داد.
در حقیقت موضوع بحث ما رشد و همسو شدن کنترل حرفهای اتاق و روشنایی با دیگر حوزههای ساختمان هوشمند است. از تمامی کنشگران و در رأس آنها پیمانکاران برقی و یکپارچهسازان سیستمها، در عرصه راهکارهای حرفهای اتوماسیون خانگی انتظار میرود، نقش همسوکننده را بازی کنند، زیرا مالکان خانهها راهکارهای یکپارچهسازی را میخواهند، نه حداقل آسودگی.
زمانی پذیرش کامل اینترنت اشیا برای اتوماسیون خانگی
با افزایش میزان سرمایهگذاری و رشد بازار خانه هوشمند، بیشتر متوجه اپلیکیشنهای اتوماسیون خانگی هوشمند و هجوم اینرنت اشیا به خانه ها میشویم. این اپلیکیشنها هر کدام برای یک مخاطب خاص طراحی شده و برخی از آنها، فارغ از شرایط مالک، مربوط جریان اصلی است. از نمونههای رایج اپلیکیشنهای جریان اصلی میتوان به امنیت خانه و هر آنچه که به بهینهسازی و صرفهجویی انرژی مربوط است اشاره کرد.
همینطور نمونه بارزی از راهکار اتوماسیون خانگی را در زمینه اینترنت اشیا در حوزه خدمات سلامت میتوان دید. کاربرد اپلیکیشنهای نظارت بر کیفیت هوا و سلامت از راه دور برای افرادی که از ابزار فیزیکی همچون موبایل کمتر استفاده میکنند (بهویژه افراد مسن) یا مبتلایان به بیماریهای مزمن یا معلولیت. در حوزههایی چون سلامت، کنترل فضای داخلی و روشنایی و راهکاریهای متناسب نیاز به دیگر مهارتها وجود دارد. یکی از دلایلِ بیشماری که باعث میشود شرکتها، پیمانکاران و یکپارچهسازان در بخشهای مختلف اپلیکیشنها فعالیت کنند، ضرورت ماندن در عرصه رقابت است، مادامی که همه چیز در اینترنت اشیا خلاصه میشود.
بازار این صنعت زمانی شکوفا خواهد شد که اتوماسیون حرفهایِ خانه و حتی راهکارهای یکپارچگی اتوماسیون ساختمان شروع به همگراشدن و فاصلهگرفتن از یک کالای لوکس، ایمن و راحت و نزدیک شدن به اپلیکیشنها و راهکارهای ارتباطدهنده بیشتری کند. از سوی دیگر در سالهای آتی، این راهکارها و اپلیکیشنها بخشی از رشد فزاینده اتوماسیون ساختمان و اپلیکیشنهای خانه هوشمند خواهند بود.
محرکهای رشد اینترنت اشیاء در اپلیکیشنهای اتوماسیون خانگی

هنگامی که سخن از خانههای هوشمند و اتوماسیون خانگی به میان میآید بیشتر مردم به اپلیکیشنها در بخشهای سیستمهای امنیتی، سیستمهای سرگرمی، کنترل روشنایی، کنترل اتاق و مدیریت انرژی و موارد دیگر اشاره میکنند. امنیت و سیستمهای صوتی و تصویری (هشدار دزدی، سیستمهای درب ورودی، دوربینهای مداربسته) دو حوزه مهم در اینترنت اشیاء برای اتوماسیون خانگی هستند. اما در صدر مهمترین اپلیکیشنها، سیستم HVAC (گرمایش، سرمایش و تهویه هوا) و کنترل روشنایی، که کومینی آن را با نام انقلاب LED میخواند، قرار دارند.
در عین پیشتاز بودن حوزههای اصلی، به یخچالها، فریزرها و آکواریومها و دیگر موارد نیز باید اندیشید. راهکارهایی که محل زندگی را سالمتر میکند، همانند: کیفیت هوا، رطوبت، میزان ازون، کنترل در و دسترسی.
کاربردهای اتوماسیون
با نگاهی به فهرست اپلیکیشنهای اتوماسیون خانگی و نظمی که باعث رشد سریع آنها میشود به این سوال خواهیم رسید: چه چیزی بیشترین تطابق را با نیازمندیهای مشتری و مالکان امروز و فردا دارد؟ بر این نکته نمیتوان خیلی تاکید داشت زیرا یکی از موانع عمده در فضای ویژه و دلخواد خانه هوشمند بهشمار میرود. هرچه زمان میگذرد، گرانی بیش از حد، نگرانیهای امنیتی که بهدرستی نشان داده نشدهاند، اعتماد و قابلیت اطمینان به برند، دشواری در استفاده، نداشتن تناسب کافی و نبود پاسخگویی مناسب و ساده به نیازهای مشتری در تحقیقات انجامشده، نمود داشته است.
برخی از نیازها به مالک خانه بستگی دارد که اساسا نیازهای احساسی و سلیقهای هستند و در مواردی که ارزش اقتصادی مطرح میشود، اغلب به درخواستهای عقلانی مبدل میشوند. برای واضحترشدن تنوع این نیازمندیها بر اساس دارنندگان خانهها میتوان مثال استخر شنا را در نظر گرفت. شاید هر کسی اقبال داشتن استخر را در خانه نداشته باشد اما در حال حاضر امکان استفاده از اینترنت اشیا برای استخر شنا یکی از بیشمار مواردی است که میتوان به اپلیکیشنهای اتوماسیون خانگی اضافه کرد. به هر حال، باید در نظر داشت که خانه هوشمند به هر آنچه که در درون آن است محدود نمیشود. استخری که در خارج از خانه قرار دارد، دروبینهای مدار بسته و آبیاری باغچه نیز مثالهایی از این دست هستند.
ارزش اینترنت اشیا از نگاه مصرفکننده عادی باید نظارت، بهینهسازی و کنترل شود. بدیهی است که وندورها باید در درجه اول به ارزش پیشنهادی و به آن چیزی که واقعا برای مردم اولویت دارد از منظر وابستگیهای احساسی، ارزش مالی، اجتناب از هزینه، ذخیره هزینه، اطمینان خاطر دوباره و در کل ارزش کل ملک و دیگر موارد فکر کنند.
فرصتهای بازار اینترنت اشیا در اتوماسیون خانگی
پس از چندین سال رشد آهسته صنعت خانه هوشمند، سرمایهگذاری در این بخش توانایی رشد هر چه بیشتر در سالهای آتی را خواهد داشت. به استناد شرکت بینالمللی داده (IDC) انتظار میرود که سرمایهگذاری در خانه هوشمند تا سال ۲۰۲۰ دو برابر شود و بازاری با حجم بیش از ۶۳ میلیارد دلار داشته باشد. همچنین با توجه به تحقیقات، سیستمهای امنیتی خانه هوشمند ۱۸ درصد از تمامی فروش را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین به واقع می توان هجوم اینترنت اشیا به خانه ها را دید.
مهم تر از آن، پژوهشها از اولویت راهکارهای یکپارچهسازی میگویند. مشتریان نیز نسبت به گذشته ارزش اپلیکیشنهای یکپارچهساز سیستمها را برای ارتباطدهی دستگاههای خانگی به هم آگاهتر و علاقهمندتر شدهاند. مطمئنا، در آغاز راه برای بهرهبرداری از اپلیکیشنهای اشارهشده ایستادهایم اما مسیر روشن است: یکپارچهسازی و اپلیکیشنهای بیشتر به لطفِ اینترنت اشیاء و راهکارهایش و پلتفرمهای اتوماسیون خانگی در راه است.