[vc_row][vc_column][vc_column_text]به گزارش BACpress،کشاورزی هوشمند (Smart agriculture) یا (Smart Farming) به شیوهای نوین از کشت، نگهداری و برداشت محصولات کشاورزی و گیاهان مبتنی بر تکنولوژی و فرایندهای خودکار و هوشمند اشاره دارد. کشاورزی هوشمند شامل لایههای سختافزاری و نرمافزاری است که با هدف بهینهسازی فرایندها و استفاده از منابع و بهرهبرداری مؤثر از فضای سبز و زمینهای کشاورزی به یکدیگر متصل میشوند. کشاورزی هوشمند میتواند نقش مهمی در امنیت غذایی و جلوگیری از اتلاف منابع داشته باشد. راهکارهای کشاورزی هوشمند امروزه در بستر اینترنت اشیا طراحی و پیادهسازی میگردد.
در کشاورزی هوشمند، جهت داشتن بهترین بازده از سنسورهای مختلفی استفاده می شود که می توان به عنوان مثال به موارد زیر اشاره کرد :
سنسور هوشمند خاک : با استفاده از این سنسورها می توان عواملی مانند رطوبت، درجه حرارت خاک و … را اندازه گرفت .
سنسور هوشمند هوا : این سنسورها جهت اندازه گیری دما، پیش بینی شرایط آب و هوایی و … استفاده می شوند.
سنسور هوشمند آب : همانطور که می دانید PH آب، در سلامت گیاهان تاثیر مستقیمی دارد. یکی از موارد استفاده از این سنسورها همین موضوع است.
با استفاده از 3 مورد بالا، به راحی می توان یک سامانه هوشمند کشاورزی ایجاد کرد که دارای مزایای منحصر به فردی است. البته جهت تکمیل این سامانه می توان از سنسورهای اضافه تری نیز استفاده کرد، این موارد سنسورهای پایه این سامانه هستند.
در کشاورزی هوشمند چه استفاده هایی از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) می شود؟

کشاورزی هوشمند
احتمالا هنوز تصویر واضحی از کشاورزی هوشمند در ذهن شما شکل نگرفته است. در ادامه با تکنولوژی ها و سیستم هایی که کشاورزی هوشمند را از کشاورزی مدرن متفاوت می کنند، بیشتر اشنا می شوید.
تکنولوژی های بی سیم
تکنولوژی های بی سیم کاربرد زیادی در کشاورزی هوشمند دارند. بزرگترین کاربرد آن ها، دوربین های امنیتی بی سیم است که نصب بسیار راحتی دارند و نیازی به یک متخصص برای نصب و انجام سیم کشی های پیچیده نیست.
سیستم موقعیت یابی جهانی (GPS)
استفاده از جی پی اس در کشاورزی کار موقعیت یابی و نقشه کشی از موقعیت زمین کشاورزی را بسیار آسان می کند. قیمت گیرنده های GPS در طول سال های اخیر کاهش چشمگیری داشته است و همین امر، محبوبیت آن را برای استفاده های شهری دوچندان کرده. با استفاده از GPS، شهروندان معمولی می توانند نقشه های ساده اما بسیار دقیق و دیجیتالی را بدون نیاز به متخصص نقشه کشی تهیه کنند.
به طور مثال در کشور کنیا برای جلوگیری از ورود یک فیل به داخل زمین های کشاورزی و آسیب دیدن محصولات، تنها راه حل، وصل کردن یک دستگاه جی پی اس به فیل بود. پس از آن، اگر فیل به زمین نزدیک می شد، یک پیامک به صاحب زمین ارسال شده و او را مطلع می کرد. در این شرایط، فیل آزادانه در حیات وحش زندگی می کرد بی آنکه آسیبی به زمین کشاورزی برسد

کشاورزی هوشمند
سیستم های اطلاعات جغرافیایی
سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GiS) به طور گسترده در کشاورزی هوشمند مورد استفاده قرار می گیرند. با کمک این سیستم ها، از زمین به صورت دیجیتال نقشه برداری می شود و اطلاعات ژئودزی مربوطه مثل توپوگرافی و حدفواصل در نقشه ها برای آنالیز راحت تر خاک، با سایر داده های آماری ترکیب می شوند. سیستم اطلاعات جغرافیایی با استفاده از اطلاعات سوابق و نمونه گیری به کشاورز مشورت می دهد که چه چیزی را در کجا بکارد.
وسایل و سیستم های خودکار
سیستم آبیاری و کوددهی هوشمند سیستمی است که طبق اطلاعات جمع آوری شده از محیط، کار آبیاری و کوددهی را به طور خودکار انجام می دهد. اطلاعات محیطی شامل نوع گیاه موجود در زمین، میزان نیاز آن به آب، شرایط آب و هوایی روز (بارانی، برفی، ابری، …)، اقلیم منطقه، کیفیت و میزان کود خاک و غیره است. سیستم آبیاری و کوددهی هوشمند این اطلاعات را به کمک سنسورها از محیط دریافت کرده و پس از آنالیز آن ها، زمین را به مقدار لازم آبیاری و کوددهی می نماید.
اپلیکیشن های کشاورزی گوشی هوشمند
استفاده از تکنولوژی های تلفن همراه به عنوان یک ابزار مداخله در کشاورزی به طور جهانی رو به افزایش است. همه گیر شدن استفاده از گوشی های هوشمند تاثیر مثبتی را از چند جنبه بر کاهش فقر پایدار و قابلیت دسترسی به عنوان چالش اصلی در بهره برداری از پتانسیل کامل در کشاورزی می گذارد. دسترسی به گوشی هوشمند حتی در مناطق روستایی باعث گسترش خدمات ICT ورای یک پیام متنی یا صوتی می شود. اپلیکیشن ها و برنامه های کشاورزی، باغبانی و دامپروری متعددی برای نصب در گوشی های هوشمند وجود دارد. به کمک این اپلیکیشن ها می توان زمین کشاورزی، باغ یا آغل را از خانه و کیلومترها دورتر مدیریت و اداره کرد.
مزایای روی آوردن به کشاورزی هوشمند
گرایش جوانان به فضای اینترنت و گوشی هوشمند می تواند نشانه ای از جذابیت کشاورزی هوشمند برای آنان باشد. با به کارگیری این نوع کشاورزی، مهاجرت از روستا به شهر کاهش چشمگیری پیدا می کند و حتی جوانانی که برای انجام شغل های صنعتی به شهرهای بزرگ مهاجرت کرده اند، به روستای خود بازگشته و شغل اجدادی خود (کشاورزی) را ادامه می دهند. در این صورت، پراکندگی جمعیت معقول تر خواهد بود و فرصت های شغلی و اشتغال زایی در کشور افزایش خواهد یافت.
جنبه ی مثبت دیگر این موضوع، استقلال نسبی جوامع است. کشورهایی که به کشاورزی هوشمند روی آورده اند، دیگر نیازی به واردات محصولات کشاورزی مثل گندم از کشورهای خارجی ندارند.
صرفه جویی در مصرف انرژی هایی مثل آب یکی دیگر از مزیت های کشاورزی هوشمند است که اهمیت آن برای کشورهای کم آبی چون ایران مضاعف است. صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین جلوگیری از فساد محصولات کشاورزی باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز می شوند. در واقع کشاورز نه تنها متحمل ضرر نمی شود، بلکه سود بیشتری به دست خواهد آورد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ult_ihover][/ult_ihover][/vc_column][/vc_row]