به گزارش بک پرس – به لطف اینترنت اشیا در آیندهای نه چندان دور یخچال خانهمان خودش از سوپرمارکت شیر و تخممرغ سفارش میدهد و اجاق گاز هم خودش زیر قابلمه را کم خواهد کرد، در این مقاله از اینترنت اشیا میگوییم. اینترنت اشیا چیست و چطور قرن 21 را شکل میدهد؟
حرکت بزرگ بعدی که قرن 21 را شکل خواهد داد و جهان را دگرگون میکند اینترنت اشیا است، جهان ما قطعاً پس از اینکه اشیا زنده شوند و شروع به برقراری ارتباط با یکدیگر کنند هرگز مانند قبل نخواهد بود.
در این مقاله: از اینترنت اشیا حرف میزنیم و نحوۀ عملکرد آن را بررسی خواهیم کرد.
اینترنت اشیا چیست؟ اینترنت اشیا یک شبکۀ جهانی از چیزهایی مثل: ماشینهای مکانیکی و دیجیتالی و اشیا و … است که به اینترنت متصل هستند و توانایی تبادل اطلاعات با یکدیگر بدون نیاز به دخالت انسان را دارند.
نکته 1:
یکبار دیگر تعریف بالا را بخوانید اشیا فقط یکی از چندین موردی از است که میتوانند بخشی از Internet Of Things باشند، بنابراین میتوانیم بگوییم کلمۀ اینترنت اشیا معادل کامل و مناسبی برای Internet of things نیست و بهتر است اینترنت چیزها را به کار ببریم. البته به این دلیل که اینترنت اشیا در زبان فارسی جاافتاده است ما در این مقاله همین کلمه را به کار میبریم. نکته 2: IOT مخفف Internet Of Things است.
چرا اینترنت اشیا اهمیت دارد؟ گفتیم اینترنت اشیا یعنی هر چیزی که در این دنیا وجود دارد را به اینترنت وصل کنیم و شبکه بسازیم، اما چرا میخواهیم این کار را انجام دهیم؟
به طور کلی چیزی که باعث شده است انسانها نسبت به سایر موجودات زندۀ کرۀ زمین پیشرفت زیادی داشته باشند، توانایی آنها برای ساختن شبکهها بوده است. برای مثال: اینترنت را در نظر بگیرید، بدون اغراق میتوانیم بگوییم اینترنت بزرگترین دستاورد بشر است، این شبکۀ عظیم امکان دسترسی به اطلاعات را به عدۀ زیادی از انسانها داده است. همین حالا شما به سادهترین روش از طریق موبایل یا لپتاپتان به این مقاله رسیدهاید، علاوه بر این دسترسی، سرعت تبادل اطلاعات هم به طرز شگفتآوری افزایش یافته است. حالا توضیحات بالا را به همۀ چیزهایی که قرار است به اینترنت متصل شوند تعمیم دهید، چیزهای متصل به اینترنت میتوانند اطلاعاتی را دریافت کنند و در پاسخ اطلاعاتی را ارسال کنند. این توانایی در دریافت و ارسال اطلاعات باعث افزایش هوشمندی چیزها میشود.
این چیزها نمیتوانند برای هوشمندبودن همۀ اطلاعات را در خود ذخیره کنند اما میبینیم که چطور شبکهای از چیزهای ساده میتواند باعث نتایج فوقالعادهای شود. اما این هوشمندشدن چیزها چه کمکی به شما خواهد کرد؟
اینترنت اشیا میتواند تمام بخشهای زندگی یک انسان را هوشمند کند و همۀ ما میدانیم که زندگی هوشمند یعنی یک زندگی راحتتر و بهتر! اجازه دهید جواب این سؤال را در قالب یک مثال پاسخ دهیم: تصور کنید یک مزرعهدار هستید و سنسورهایی با توانایی اندازهگیری رطوبت در خاک آن قرار دادهاید، این سنسورها پیوسته اطلاعاتی از میزان رطوبت خاک به سرور سیستم میفرستند و سیستم با تجزیه و تحلیل به شما میگوید که چه زمانی برای آبیاری مزرعهتان مناسبتر است. حتی به شما کمک میکند که به میزان درست محصولات را آبیاری کنید، نه کمتر و نه بیشتر. در نتیجه هزینۀ شما کاهش مییابد، محصولات شما سالم باقی خواهند ماند و در اثر کمآبی و آبیاری بیش از حد از بین نمیروند و این یعنی پول بیشتر برای شما و غذای بیشتر برای جهان! در مثال بالا دیدیم که هوشمندسازی چه تأثیر فوقالعادهای در نتیجه کار میگذارد و این تاثیر را در سایر کسب و کارها هم میتوانیم ببینید: مثلاً یک سیستم ناظر بر عملیات زنجیرۀ تأمین تدارکات یک شرکت را در نظر بگیرید، این سیستم میتواند کمبود کالاها را حتی از قبل پیشبینی کند، در نتیجه انبارها هرگز خالی نمیشوند و از آنجایی که این سیستم هوشمند است مواد اولیه کمتر خراب میشوند و حتی اگر اختلالی در بخشی از این زنجیره پیش بیاید سریعتر رفع و رجوع خواهد شد.
اینترنت اشیا در کسب و کارها: فرآیندها را خودکار میکند. هزینهها را کاهش میدهد. ضریب خطا را پایین میآورد. شفافیت را در معاملات افزایش میدهد.
به این ترتیب اینترنت اشیا میتواند زندگی، انسانها و کسب و کارها را متحول کند؛ کاملاً منطقی است که هر روزه تعداد بیشتری از کسب و کارها به دنبال استفاده از اینترنت اشیا باشند، مخصوصاً کسب و کارهای بزرگ و پیشرو در هر زمینه. احتمالاً میتوانید تصور کنید که در آینده چطور این کسب و کارها قسمت زیادی از بازارهای مورد نظرشان را میبلعند و رقابت با آنها چقدر سخت خواهند بود، بنابراین اگر نمیخواهید در این رقابت جا بمانید توصیه میکنیم: مطالعاتتان را در مورد IOT افزایش دهید و فقط به این مقاله اکتفا نکنید.
منابع بسیار زیادی هستند که میتوانید از آنها بهره ببرید البته این منابع عموماً به زبان انگلیسی هستند، اگر ترجمه و خواندن این متون برای دشوار است نگران نباشید ما یک راهحل خوب برایتان سراغ داریم: میتوانید از ترجمه فوری یک روزه ترنسیس استفاده کنید. از آنجایی که مترجمان ما برای ترجمۀ فوری آموزش دیدهاند، ترنسیس، کیفیت ترجمۀ فوری شما را تضمین میکند و ناگفته نماند که قیمت نهایی هم منصفانه خواهد بود. روی لینک بالا کلیک کنید و نمونۀ کار مترجمان فوری ترنسیس را ببینید. اینترنت اشیا چگونه کار میکند؟
برای اینکه بتوانیم به طور کامل به سؤال “اینترنت اشیا چیست؟” پاسخ دهیم لازم است بدانیم این سیستم چگونه کار میکند، برای آگاهشدن از نحوۀ کار اینترنت اشیا باید چهار بخش تشکیلدهندۀ آن را بشناسیم:
چیزها + سنسورها:
منظور ما از چیزها در اینترنت اشیا همه چیز است، همه چیزهایی که در اطرافمان میبینیم و نمیبینیم میتوانند بخشی از اینترنت اشیا باشند: از دستگاه قهوهساز و ماشینها گرفته تا حیوانات خانگی، درختان و حتی صدفها! وظیفۀ این بخش از اینترنت اشیا جمعآوری دادههای اولیه از محیط اطراف است، این کار میتواند به سادگی اندازهگیری دما باشد یا یک فرآیند پیچیدهتر مثل فیلمبرداری تماموقت از یک مکان خاص.
این دیتا میتواند به وسیلۀ چندین سنسور به تنهایی و یا سنسوری که بخشی از یک دستگاه (دستگاهی که تواناییهای بیشتری از یک حسگر ساده دارد، مثل: تلفن همراهتان که چندین سنسور، دوربین و GPS و … دارد اما فقط سنسور نیست.) است جمعآوری شود. اما این گسترۀ فعالیت این سنسورها چقدر است؟ این سنسورها میتوانند همانطور که قبلتر هم گفتیم سنسور دما، دوربین، GPS، سنسور حرکتی، سنسور نور، سنسور کیفیت هوا و حسگر رطوبتی و … باشند. در واقع همانطور که حواس پنجگانه به انسانها امکان درک جهان را میدهند، این سنسورها هم توانایی درک جهان را در اختیار ماشینها قرار میدهند.
پ.ن: به غیر از جمعآوری اطلاعات یک وظیفۀ مهم دیگر چیزهای هوشمند برقراری ارتباط با یکدیگر، سرور یا Cloud است و گاهی هم انجام اقداماتی بر اساس دستوراتی که دریافت شده است. کانال ارتباطی
در مرحلۀ بعد اطلاعات جمعآوری شده باید به Cloud ارسال شوند که قطعاً این اطلاعات برای رسیدن به آنجا به راهی نیاز دارند، مثل: استفاده از ماهوارهها از طریق WiFi به کمک بلوتوث اتصال مستقیم به اینترنت
برای اینکه بین این راههای مختلف برای انتقال داده به ابر یا سرور یکی را انتخاب کنید، باید چند عامل را در نظر بگیرید: مصرف انرژی (برق)، دامنه و پهنای باندِ هر کدام از راهها. پردازش دادهها
زمانی که دادهها به ابر یا سرور رسید، نرمافزارهایی این دادهها را پردازش میکنند. میتوانیم بگوییم که پردازش دادهها مهمترین بخش کار اینترنت اشیاست. همانطور که گفتیم سنسورها توانایی درک جهان اطراف را به ماشینها میدهند و حالا باید بگوییم نرمافزارها توانایی تفکر، تجزیه و تحلیل و عملکردن را به ماشینها میدهند. پردازشی که در این مرحله صورت میگیرد میتواند بسیار ساده باشد مانند: بررسی اینکه آیا میزان دمایی که سنسورها اندازهگیری کردهاند مناسب است؟ یا کم و زیاد است؟ اگر این مثال را برای یک یخچال بزرگ پر از مواد غذایی حساس به دما در یک رستوران در نظر بگیریم قابل درکتر خواهد بود.
این پردازش ممکن است پیچیدهتر هم باشد، مثلاً یک سیستم AI تشخیص چهره میتواند حضور افراد ناشناس را در خانۀ شما تشخیص دهد. اگر دمای یخچال بیش از حد بالا باشد و یا شخصی بیگانه و تعریفنشده برای نرمافزار در خانهتان باشد سیستم وارد عمل میشود و پیامی مبنی غیرعادیبودن وضعیت ارسال میکند و حتی در بعضی مواقع دستوری برای برگرداندن وضعیت به حالت عادی (به دستگاهها) صادر میکند.
رابط کاربری اطلاعات حاصل از پردازش دیتاهای محیطی باید به کاربر هم ارسال شود. این اطلاعات میتواند پیامی حاوی هشدار باشد (این پیام میتواند ایمیل، نوتیفیکیشن و … باشد.) همان مثالی که در بخش قبلی آوردیم: هشداری متنی مبنی بر اینکه دمای سردخانۀ رستوران مناسب نیست.
یا ممکن است سیستم از طریق رابط کاربری این امکان را به کاربر بدهد که هر زمان بخواهد بتواند وضعیت عملکرد دستگاهها یا هر مورد دیگری را بررسی کند و نظارت کلی داشته باشد، مثال سیستم تشخیص افراد ناشناس را که پیشتر از این آوردیم را به خاطر بیاورید، حالا تصور کنید کاربر بخواهد هر زمان که خواست به ویدئویی آنلاین از خانهاش دسترسی داشته باشد. ارتباط میان کاربر و سرور اینترنت اشیا همیشه یکطرفه نیست، گاهی کاربر میتواند دستوراتی بدهد و در عملکرد سیستم تغییراتی ایجاد کند، یک بار دیگر مثال سردخانۀ رستوران را در نظر بگیرید: کاربر از طریق یک اپلیکیشن روی گوشی موبایلش میتواند دمای سردخانه را تنظیم کند.
این سیستم میتواند در مواقع ضروری به صورت خودکار عمل کند، برای مثال زمانی که حضور فردی ناشناس را در خانۀ شما تشخیص داد، به جای اینکه فقط با شما تماس بگیرد به صورت خودکار به پلیس هم اطلاع دهد. حالا بیایید با بررسی یک مثال چهار بخش اینترنت اشیا را کنار یکدیگر قرار دهیم: یک سیستم ناظر بر کارهای روزانهتان را در نظر بگیرید که زمان انجام کارها را با توجه به بررسی اطلاعاتی که از کامپیوتر و لپتاپتان به دست آورده است به شما یادآوری میکند.
البته قابلیت این سیستم کمی فراتر از اینهاست: اگر زمانی که باید یکی از کارهایتان را انجام دهید بگذرد این سیستم به صورت خودکار کارها را پیش میبرد، مثلاً نوشتن یک نامۀ اداری را فراموش کردهاید، این سیستم بررسی میکند که باید نامه را به کجا بفرستید و نوشتن این نامه و ترجمه این نامه را با بررسی اطلاعاتی در سطح اینترنت به بهترین سایتها میسپارد. البته ما میدانیم که این سیستم هوشمند بدون شک ترجمه تخصصی نامه اداری شما را به ترنسیس میسپارد، چون مترجمان ترنسیس در ترجمۀ نامۀ اداری حرف اول را میزنند همانطور که در سایر زمینههای ترجمه تخصصی حرف اول را میزنند و شما میتوانید صحت این ادعا را با بررسی نمونههای ترجمهشده نامه اداری که در سایت قرار دارد بررسی کنید. در نهایت هم این سیستم، گزارشی از عملکرد روزانهاش به شما تحویل خواهد داد.